Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2008 09:34 - Съобщаване неприятната новина с разбиране
Автор: reason Категория: Технологии   
Прочетен: 3281 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2009 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В живота ни се случват много приятни, забавни и интересни неща. Случват ни се също много неприятности, болка, тъга, мъка, страх, нещастие... Като родители, на вас се пада задачата да казвате лошите новини (тип "Не мога да ти купя бонбони сега" и "Време е да си лягаш" до "Баба ти почина"). Щеше да е чудесно ако се налагаше да правите това само с децата, но ситуации, в които трябва да кажете нещо (правило или мнение), което няма да се хареса на другия човек, но ще го принуди да се съобрази, възникват дори по-често. Ето защо хората (не само родителите, а хората изобщо) трябва да усвоят умението да казват неприятните неща (или да налагат правила) по най-подходящия възможен начин.
Няколко типични ситуации: Детето иска да играе навън ("Трябва да се прибираш"), скъсали сте с гаджето ("Вече не съм на твое разположение 24/7"), уволнявате някого ("Sorry, намерихме по-подходящ кандидат за работата"), искате да се изнесете от вкъщи ("Мамо, вече не съм малкото ти момиченце"), напускате работа ("Шефе, след като платя всички сметки, ми остават около лев и 50"), приятел/ка има проблеми ("Хайде стига, само с това ме занимаваш по цял ден") и много други. Думите в скобите изразяват това, което ви се иска да кажете, но се спирате в момента, в който се сетите какво ще причините на другия човек с толкова пряко и нетактично отношение (освен в случая с детето - там почти никога не се замисляте - "то е малко, няма да се засегне").
Такива ситуации се случват и най-подходящото решение е да кажете това, което трябва. Въпросът не е в съдържанието на думите (ясно, че няма да е приятно), а във вашето отношение към проблема. Когато имате властта да наложите правилото ("Напускам", "Прибирай се", "Късаме", "Уволнен си"), имате и властта да решите какво ще е вашето отношение и оттук - поведение. Обикновено всички ние казваме каквото мислим без да се интересуваме как се чувства другият. Идеята е да се научим да разбираме човекът отсреща и да направим всичко необходимо той да понесе новината (а не да се затвори вкъщи и да изпадне в депресия - има и такива новини). Как става това?
Първо обмисляме какво ще кажем. Какви думи са най-подходящи? Твърде прякото отношение  ("Късаме, повече не ми звъни" или "Заминавам за 5-6 месеца") наранява човека. Твърде мекото и несигурно отношение ("Ами виж сега, как да ти кажа, на мен също не ми е приятно...ами-и-и аз...то такова...ами трябва да ти кажа че...") също наранява, но по друг начин - човекът отсреща се притеснява, не само заради новината, но и заради очевидната мекушавост, с която я приемате и неспособността ви да кажете каквото трябва когато трябва, което говори че не сте в състояние да кажете нещо и да го изпълните (да държите на думата си). Оттук хората се сещат, че могат да ви манипулират, а колко утешаващо е да знаете, че човекът, който има последната дума по даден проблем, подлежи на манипулации? Как тогава да съобщаваме неприятните новини без да нараняваме човека? Ключът е да го разбираме. След като решите какво ще кажете, изберете подходящ момент. Човекът не трябва да бърза за работа, да е разсеян от друга неприятна новина, не трябва да има каквото и да е, което ще го спре да асимилира думите ви навреме. Следващата стъпка е да подготвите човека за това, което ще чуе. Не изстрелвайте направо неприятната новина, а кажете 1-2 подготвящи изречения (които го утешават малко преди да е чул всичко). Например: (ще съкратите някого) "Фабриката се развива доста добре и твоят принос е забележителен. Сега обаче се оказа, че фирмата не приема поръчката, на която се надявахме, а това ще ни се отрази много зле финансово. Затова се налага да променим някои неща, което, за мое голямо съжаление, включва съкращение на доста съвестни служители", (ще късате с гаджето без да се карате) "Ти си прекрасно момче/момиче и означаваш много за мен. Реших, че ако (...........), ще можем да прекарваме заедно доста време, но се оказа, че (...........). Не искам да те наранявам като (..............), затова според мен трябва да се разделим", (детето трябва да ляга) "Много ти е приятно да си играеш с конструктора, нали? Чудесно е, че утре след закуска пак можеш да си играеш с него. А сега е време за лягане". На никой няма да му стане приятно, че настъпва промяна в положението (или направо в живота му), но вашето неразбиране ще усили страданието му, докато разбирането и търпението ще го намалят значително (няма да го изтрият, поне не веднага, но ще имат ефекта, от който хората се нуждаят в трудна ситуация).
За всяка ситуация трябва да подберете подходящите според вас думи, като за тази цел ще се доверите на себе си. Помислете как ще се отразят думите на човека отсреща, как можете да смекчите неприятното чувство и как можете да му помогнете да се справи. Всяка неприятна новина се понася по-лесно когато знаете, че има някой, на когото винаги можете да разчитате за разбиране, подкрепа, съвет или помощ. Това е човек, който няма да ви критикува, да ви се кара че се чувствате така, а не иначе, да ви подиграва или иронизира, да омаловажава проблема ви и най-вече да не ви разбира изобщо. Когато има кой да ви разбере и да прояви търпение към вас, проблемът ви се струва много по-лесен. Прекрасно е да знаеш, че някой те разбира и приема такъв, какъвто си и въпреки това има желание да общува с теб.



Гласувай:
0



1. physnews - много хубава и полезна статия.
13.05.2008 22:04
Благодаря ти. Семантиката е едно от изкуствата на висшата психология :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reason
Категория: Технологии
Прочетен: 618798
Постинги: 39
Коментари: 336
Гласове: 8779
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031