Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2009 17:49 - Човек има нужда да бъде обичан
Автор: reason Категория: Технологии   
Прочетен: 15897 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 15.03.2009 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човекът е социално същество. Като такова, той има нужда от общуването със себеподобните си. Често не е лесно да се открие сродна душа, с която да споделяш както най-трудните си мигове, така и най-щастливите. Заобикалят ни достатъчно хора и ние избираме с кой да общуваме. От няколко милиарда души, ние общуваме с няколко стотици през целия си живот (едни в един период от живота, други в друг). С по-малко от 20 имаме по-близки отношения (приятелски или любовни) и средностатистически с 3-4 най-много имаме истински приятелски отношения. Обикновения човек има един, до двама най-добри приятели, на които може да довери почти всичко. Не е рядкост да открием, че въпросния човек не е божествен и не може да изпълни всичките ни критерии за "най-добър приятел". Но въпреки това, ние затваряме очи пред недостатъците на този определен човек (по-точно не се интересуваме, че нещо в този човек не отговаря на представите ни за нормално и желателно).
Защо най-добрият приятел е толкова ценен за нас? С него споделяме всичко, той ни помага, с него се чувстваме добре. Истината е, че се чувстваме обичани. Най-добрият приятел (включваме и спътника в живота - освен гадже/годеник/съпруг, той най-често ни е и най-добър приятел) ни кара да се чувстваме значими и обичани въпреки всичките ни недостатъци. Пред него няма нужда да се доказваме, да се държим по-възпитано/прилично, отколкото желаем, да държим определени език и норми на поведение, да се преструваме какво чувстваме към някой или към ситуацията.
Човек се чувства значим когато е обичан от някого. Затова ние "обожествяваме" най-добрите си приятели (половинките, децата, дори сме в състояние да се привържем силно към куче, само защото то е единственият ни приятел в момента).
Освен контролиращ ни механизъм, чувството на безусловна обич може да ни помогне да намерим близки приятели (повече от един). Един самотен човек ще "обожестви" по същия начин този, който го накара да се чувства значим и обичан такъв какъвто е. Единственото, което се иска от нас е искрено да се заинтересуваме от човека и да поговорим с него, да разберем как живее, как мисли, какви идеи има. Освен обогатяване на общата ни култура, тази нетрудна стъпка ни печели един прекрасен приятел, който най-вероятно ще направи същото за нас когато имаме нужда.
Хората трябва да се обичат. Взаимната любов е ключът към общите успех и щастие. Днес казахте ли на най-близкия си човек колко много го обичате?
 



Тагове:   човек,   обичан,   нужда,


Гласувай:
0



1. rosidi - аз мисля
15.03.2009 18:04
според мен има голяма разлика от приятелството и любовта, докато в любовта в основата са чувствата и често те заместват здравия разум то с приятел или приятелка ние сме самите ние и споделяме болките си и радостите и искаме мнение, а покога просто да си кажем болка и колкото и изнедаващо да звучи често тяхната подкрепа ни дава неподозирани сили. Много често се налага да се доказваме в къщи или на работа, а при приятел/ка не е необходимо и това, необходимо е той/тя да знае, че може да разчита на теб и даже и не е набходимо да им казваме, че ги обичаме, факта че постоянно се търсим за да си кажем болката и радостите е достатъчно доказателство.
цитирай
2. mamas - "Човек се чувства значим когато е обичан от някого"
15.03.2009 19:51
Самата истина...И клипа много ми хареса, изпращам го на приятели.
Благодаря.
цитирай
3. ivesa - Чудесен постинг!
16.03.2009 18:52
Права си,reason,понякога любопитството е любов,нужно е само да се поинтересуваме искрено от живота на даден човек,за да го накараме да се почувства обичан.Поздрави!:)))
цитирай
4. chris - Глупости.
17.03.2009 17:11
"Човекът е социално животно" е най-голямата (само)заблуда на Аристотел. Точно когато човек е сам, всичко заобикалящо го е най-истинско, най-красиво, най-близко до неговия вътрешен свят.
цитирай
5. liz - Да бъдеш себе си.
18.03.2009 17:23
Хм. Интересно. Ако съм разбрала правилно посланието на клипчето е че няма нужда да полагаш каквито и да е усилия да се усъвършенстваш? Просто да бъдеш себе си е достатъчно? Ти си просто специален по дефиниция? Не е нужно да влагаш каквито и да е усилия, за да се развиваш напред? И това, че някой те обича би трябвало да е извинение да седиш на едно място, мислейки си че си уникален шедьовър? Любимите хора трябва да те окуражават да дадеш най-доброто от себе си, не да те уверяват, че такъв каквъто си в момента си напълно достатъчен.
Просто мое наблюдение.
цитирай
6. karanikolov - Ако не разбирам,как ще обичам?
19.03.2009 08:15
Може би по-важно е хората следва да комуникират.
цитирай
7. viki4ko - :)
19.03.2009 14:45
Колкото повече си обичан, толкова повече имаш нужда да обичаш и да живееш!:)
цитирай
8. feq - Както винаги много истинско и точно!
19.03.2009 23:13
Огромно БЛАГОДАРЯ!
Цяла шепа детелинки от мен!
цитирай
9. injir - И аз благодаря!
20.03.2009 20:01
Написаното носи оптимизъм.Дава ти самочувствие.Започваш да се чувстваш значим.Окрилен. И обичан.
цитирай
10. victoriavselena - изпращам ти много любов
21.03.2009 19:20
имам в изобилие да дам на гладните. Благодаря ти за клипа. Имах нужда от подсещане. Наистина сме гладни за любов.
цитирай
11. анонимен - Щ
21.12.2010 16:09
chris написа:
"Човекът е социално животно" е най-голямата (само)заблуда на Аристотел. Точно когато човек е сам, всичко заобикалящо го е най-истинско, най-красиво, най-близко до неговия вътрешен свят.

Е ако не си социално животно защо пишеш във форума и как въобще си се научил да говориш! Защото говорът е най-очевидния белег на социалността ни - всички хора говорят, а говорът се учи само със социален контакт. Разбира се има и патологични случаи.

Как ще караш кола ако някой не я произведе, ако някой не направи пътища, ако някой не добива петрол, ако някой не измисли правила за движение, ако някой не те научи на тези правила и т.н. Огледай се и ще откриеш присъствието на безброй хора около себе си от които зависи начина ти на живот - книга, компютър, къща, науката психология, дрехи, водопровод - все са дело на други хора. Независимо че не познаваш повечето от тези хора, животът ти зависим от тях. И това е социалност. Човекът, и то именно чрез говорът, се е превърнал в най-социалното животно на Земята. Животът ти може да е зависим от решенията на хора дори от другия край на Земята - от Майкрософт да речем :)

Та не случайно хора които не умеят да общуват изпитват най-големи трудности в живота си и са най-нещастни. И ето защо блондинките са най-щастливи :p
цитирай
12. анонимен - Може би, но за колко дълго?
23.10.2011 10:52
Казвате, че когато човек е сам, всичко е най-хубаво. Това, може да е така, но за колко дълго. Колко време си способен да си напълно сам и щастлив?
цитирай
13. анонимен - sebe si
19.06.2012 08:45
A nqkoi (vsichki Vas)nauchi li Vi kak da razchitate teksta ot klipa,zashtoto toi ne e statisticheska izvadka a si ima poslanie za edinichni i unikalni lichnosti!!!!!!!!!!!
Zashtoto ako tursim statisticheskata izvasdka nqkoi vse pak e nujno da ni nauchi kak da budem ebe si i nache moje da budem i komshiqta koito sutrin zakusva s bira...........
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reason
Категория: Технологии
Прочетен: 619118
Постинги: 39
Коментари: 336
Гласове: 8779
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031