Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2008 15:34 - Хората и правилата
Автор: reason Категория: Технологии   
Прочетен: 10451 Коментари: 20 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хората живеят в подчинение на група правила. С развитието на цивилизацията са измисляни всевъзможни правила, които правят живота на масата хора - всички - предсказуем и лесен за управление. Човешката идентичност се обезличава и приравнява към масата. Масата хора е със средна интелигентност под средата между най-интелигентния и най-ниско интелигентния. Група хора винаги са на нивото на най-ниско интелигентния между тях, защото за да стане групата по-интелигентна, трябва да успее да издърпа напред този, който дърпа групата назад, а това става трудно - няма как да се "налее ум" в мозък, не-предназначен за толкова ум. Отделният човек е по-интелигентен от масата и с отделния човек могат да се обсъждат теми, непосилни за маса хора. Значително по-лесно е да се обясни нещо смислено на един човек, отколкото да се обясни на група хора, камо ли на цялото човечество. Човешката цивилизация е на нивото на по-ниско интелигентните хора от масата. Причините са, че интелигентните са малцинство (и трудно ще обяснят на всички какво имат в предвид), а много малко от тях са и психолози, за да са в състояние да обяснят на всички нещата така, че да ги разберат и приемат.
Затова са измислени правилата. Правила в общуването, начин на живот, правила за всичко са измислени и подлежат на усъвършенстване или деградация. Правилата са измислени за човек, който не е в състояние да вземе решение какво да прави и да разбере защо го прави. Този човек не знае кое е добро за него и кое е лошо (като под "добро" и "лошо" нямам в предвид установените от обществото правила за добро и лошо, а истинските) и има нужда от някой, който да го наставлява и следи. Средностатистическият човек вече е над това ниво и няма нужда от някои (по-малката част) правила, но има нужда от повечето. Някои хора (под 10%) нямат нужда от повечето правила, но имат нужда от някои правила. Отделни хора (1 на десетина милиона) нямат нужда от никакви измислени за масата правила. Единствените правила, на които евентуално биха се подчинявали тези хора са създадените от самите тях. Но те са принудени да се съобразяват с общите правила на обществтото.
Правилата на общуване между интелигентните хора би трябвало да се определят от тях самите - не от всички, а конкретно от двамата, които общуват. Но ние не знаем кой е интелигентен и кой не, а колкото по-ниско интелигентни сме, толкова по-малко ни привличат такива хора.
Общоприетото решение във вид на правило, което гласи, че "Всички хора са равни" е една гавра с истинския смисъл на думата "равен". Идеята е много хуманна и цели приятелство между всички, никакви войни и т.н. За да е необходимо да се прокара такава идея с тази цел, то значи тя се проповядва на хора, до чиито мозък не може да достигнат някои елементарни идеи за общуване между хората. Всъщност, колкото и несправедливо да звучи за някои, хората не са равни. Някои имат много по-голям потенциал от други и заслужено трябва да им се обръща повече внимание с различно (или както някои се изразяват - "специално") отношение. Някои са по-интелигентни и с тях трябва да се работи повече за развитие (още от детска възраст). Някои съответно са с малко потенциал и чудесно биха вършили работа, която "трябва да се свърши от някой". Прокарването на тази идея би довело до неразбирателство, егоизъм, гордост и оттам проблеми между интелигенцията и "изобщо-не-интелигенцията" (като групи хора), затова такива идеи не са предназначени за обяснение на хора под една граница на интелигентност. И както вече обяснихме - болшинството не са интелигенция, следователно ще се прокарват идеи, които могат да се разберат от тях - така или иначе истинската цел на една идея ще бъде разбрана от когото трябва и той (вероятно не особено охотно) ще се примири в името на развитието на вида.
Затова бавно и постепено масата хора ще достигне до необходимото ниво на интелигентност, за да участва в развитието си. Дотогава има твърде много време, затова хуманните идеи тип "Не се избивайте помежду си" са чудесно средство да се опазим живи докато се развием до средно ниво на интелигентност доста над сегашното. Всичко започва с една мисъл :-)



Гласувай:
0



1. xsapience856 - Страхотна си!!!
04.10.2008 19:43
По-точно не можеше да бъде казано. Дано само докато посближим границите на интелигентност, не сме си затрили планетата окончателно, защото след думичката "после" няма да има продължение. :-)
Най-сърдечни поздрави!
цитирай
2. reason - Благодаря ти :-)
04.10.2008 20:03
Няма да затрием планетата, ще се погрижим за това всички заедно :-)
цитирай
3. karanikolov - :)
05.10.2008 13:43
Мисля,че грешиш.
Според мен - правилата са създадени - за да ни оставят повече време за мислене.За творческо мислене.
Вместо да се чудя - откъде се пали "тази кола" - на всички автомобили стартера е на едно място.
И като кажа на продавача,че искам "обувки" - той не ми носи ботуши.

А за интелектуалците:
Андрей Слабаков го считат за интелектуалец.
Затова май е единствения човек,на който бе позволено да пуши - по време на Шоуто на Слави.
Добре,че не искаше да седи гол.

Въобще "Всички сме равни" е твърдение, в което и бездомните кучета не вярват.
Затова то вече е минало.
Както май се казваше в Римското право : "Този закон е отменен поради неупотреба".
:)))

цитирай
4. reason - :-)
05.10.2008 20:57
Говоря за истинските правила :-) Трябва да кажеш на продавача, че искаш ботуши, за да ти донесе, нали? Стартера на колата няма значение.
говоря за истинските правила - неуловимите, тези, които са измислени, за да не мислим и ние :-)
цитирай
5. viovioi - Между "правила" и "нравствени норми" не бива да се слага равенство.
06.10.2008 09:34
Защото правилата се променят според условията, а нравствените норми са константна величнина. С правилата, които ни налага даден обществен строй можем да не сме съгласни и това е основен демократичен принцип - правото на човека. Нравствените норми са общоприети правила,те са базата върху която градим нашата ценностна система. Интилигентността е лично, персонално качество.Девиза "всички сме равни"(защото аз не го приемем като твърдение) е чиста проба алтруизъм, да не кажа демагогия. Това е клише което се употребява в определени случаи, заради някакъв интерес или поза.
цитирай
6. reason - :-)
06.10.2008 19:00
Нравствените норми са констанстни доколкото ги има навсякъде, но са различни и се променят по малко през 3-4 години (справка - което и да е държавно училище, който и да е човек под 25 години и др.). Затова те не са константни, но е прието винаги да има такива. И правилата се променят спрямо "средата", така да кажем. В крайна сметка обаче нравствените норми са един прекрасен вид правила, които попадат съвсем точно в категорията, за която писах в поста. За да не изразявам твърдение без доказателство, ще дам съответно примери. Нравствена норма е мъже да не се целуват с мъже и жени да не се целуват с жени. Един човек от най-интелигентната "класа" (използвам думата, само за да подчертая разделението между едните и другите) няма нужда от това правило. Той ще е в състояние да разбере една много по-интинска любов от тази, с която създават семейства повечето хора. Тя няма да е подвластна на пола, а (евентуално) на това, което представлява самият човек отсреща и (евентуално) няма да бъде сексуална (особено в еднополовите случаи), но изразите на любов не са задължително сексуални.
С този пример няма да се съгласи почти никой, това е добре дошло и няма проблем. Достатъчно е само да се замисли някой и да опита да разбере по-добре идеята, макар че "нравствените норми", с които хората израстнат обикновено се загнездват много по-здраво след тийнейджърска възраст и човек на д една определена възраст не е в състояние да възприема нови идеи. Ето защо няма да споря, само ще коментирам :-)
Вероятно звучи "нечовешко", дискриминиращо, може и расистко, но хората не са равни. Не дискриминирам хората нарочно, не съм и расист (обичам всички хора, нямам нищо против която и да е раса), просто има разлика, както между различните раси и общите им умствени способности, така и между интелекта на всеки отделен човек. Идеята "Всички сме равни" я харесвам по една единствена причина - благодарение на нея хората се въздържат да не се избият помежду си. В този случай погрешна в основата си идея е полезна временно (или по-дълго временно :-))
цитирай
7. karanikolov - Мда, трудно възприемам на 40г.
10.10.2008 11:21
как е възможно да съществува любов - без желание за секс.
И дано никога не го разбера.
Щото може да се окаже,че съм "влюбен" в маса хора, с които имам много добри отношения.

А пък с жена ми,която и желая - като няма да е любов,какво ще е ?
:)))
цитирай
8. karanikolov - А за избиването
10.10.2008 11:26
Не се трепем - защото така защитаваме себе си.
Всъщност - ако премахнем /примерно/ Закона за движение по пътищата,и всеки кара когато и както иска - вероятността да пострадаме е много по-голяма.
Също - и ако почнем да гърмим околните. Щото и те нас почват.
И вероятността да оцелеем става минимална - мутрите го доказват.

"Всички сме равни" тук няма никакво отношение.
:)
цитирай
9. reason - karanikolov :-)
10.10.2008 12:05
Не си влюбен в масата хора, с които си в добри отношения, не се притеснявай. Относно жена ти - това е просто полов нагон, целящ възпроизвеждане, с него идва и навикът - свикнал си да живееш с жена си, да се държиш по определен начин с нея и тя е с теб и така си карате, както и всички останали :-)
И, наистина, говоря за далеч по-генерални правила, не като закона за движение по пътищата и т.н. Това е само следствие от други неща.
цитирай
10. karanikolov - :)
10.10.2008 12:40
Как да ти обясня с думи - уханието на розата ?
И разликата й - от тревата?
И нещата,които не зная,че ми липсват - докато не усетя,че тя ми ги дава?

Не мога.

Но бъде сигурна - това не е нагон,не е навик.
:)
цитирай
11. lubopitstvo - Добре си го казала. Мисля, че си п...
24.10.2008 13:21
Добре си го казала.Мисля, че си права.Правилата са измислени за тези, които не знаят какво да правят.И тези, които имат нужда от контрол, тъй като сами не могат да се контролират.Това са не само нискоинтелигентните.Това са и асоциалните хора, на които във всяко общество ще им е трудно да живеят.Лошото е когато един сравнително интелигентен човек е асоциален, тъй като може по "втория начин" да се изкачи високо в обществената стълбица и дори да се постави в положение на създател на правила.Които в своята същност са антисоциални.В момента, в БГ, доста такива ни гласуват кофти правила, с които колкото и да си интелигентен няма как да се справиш.
цитирай
12. анонимен - Всички хора са равни
25.11.2008 23:09
Не става дума за равни по интелект и потенциални възможности. Има се предвид че са равни по права и задължения и затова то не е нито "правило" нито гавра а напълно демократична и сплаведлива норма на общуване в маса хора.
цитирай
13. reason - анонимен 12
26.11.2008 14:48
Не би трябвало да е така.
цитирай
14. polinastavreva - Правилата са, за да се осигури со...
28.11.2008 14:15
Правилата са, за да се осигури социално сигурна среда за поколението. Т.е. - оцеляване чрез гарантиран минимум.
цитирай
15. lidtan - Da vsichko tova a i e hubavo da bude ...
23.12.2008 10:18
Da vsichko tova a i e hubavo da bude prochetenoq lichno na men mi se poiziasni, prosto ne si go biah kazala. osven tova mislia che horata imat nujda i ot vodachi, dori da sa inteligentni, dori deto se vika samo za start
цитирай
16. krivoshapkova - Принципно съм съгласна с изложеното
26.12.2008 21:16
Ролята на правилата е да държат в подчинение, да установяват някакъв порядък в обществото.Такава е и ролята на религията. Но, за да разбера в цялост Вашето мнение/ reason / и да го подкрепя ,първо трябва да узная какво е съдържанието ,според Вас, на понятието интелигентност.
цитирай
17. reason - Интелигентност е потенциалната ...
26.12.2008 22:45
Интелигентност е потенциалната (вродена) способност на даден съзнателен индивид да прави изводи (умозаключения) върху дадена информация (и да разсъждава върху нея).
цитирай
18. krivoshapkova - Съгласна
26.12.2008 23:12
....И да вземем най-първичните и най- популярните правила- 10-те Божии заповеди / основата на морала на християнската цивилизация/- и десетте са подчинени единствено и само на осигуряването на генетичното оцеляване на човешкия вид. Осигуряват,ако бъдат следвани, едно безметежно възпроизводство и нищо повече. Няма и грам загриженост или думичка за насърчение относно развитието и оцеляването на интелекта.
цитирай
19. reason - Когато се е родило християнството, ...
27.12.2008 10:20
Когато се е родило християнството, с 10-те заповеди, не се е предполагала никаква интелигентност в следващите години. Важно е било видът да оцелее, докато започне да мисли, а започне ли да мисли, сам ще отхвърли религията и ще търси отговори на въпросите си, различни от "Ами защото Бог така каза".
Но си напълно права по отношение на целта на религията - да даде на вида прости правила, които ще осигурят оцеляването му до момент, в който няма да има нужда от тях. Както сама виждаш, религията постепенно си отива и отстъпва място на науката, защото вече си е свършила работата. В интерес на истината, почти всички учени в момента, са атеисти. Но средно интелигентните и ниско интелигентните си вярват, че Господ е създал всичко и си остават задоволени с това убеждение, като пропускат покрай ушите си всичко останало. "Щом незнам какво е и защо е така, значи Бог го е направил" - звучи наивно, но е факт, че доста хора все още са на това мнение.
В 10-те Божи заповеди трябва да се съберат универсални правила, за всички. Не може да пише каквото и да е за интелигентност, защото не всички я имат в достатъчно количество, а в момента, в който го прочетат, всички ще кажат "Аз съм интелигентен, значи това се отнася за мен и имам право да правя това/онона". Не става така. Един мъдър човек беше казал "Не доказвай на глупака, че е глупак - няма да ти повярва". И знаеш ли защо? Защото ако повярва, той не би бил толкова голям глупак.
Интересна тема. Има един филм, който може да ти даде по-ясна представа за възникването на християнството, откъде е копирано и как, казва се Zeitgeist, препоръчвам ти го, интересен е :-)
цитирай
20. krivoshapkova - Здравей!
27.12.2008 11:15
"Духът навремето" съм го гледала преди година и сега продължавам да го копирам и разпространявам сред познатите си, защото е много показателен . Ясно и обосновано се поставят редица въпроси, съществени за оцеляването ни... Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reason
Категория: Технологии
Прочетен: 618794
Постинги: 39
Коментари: 336
Гласове: 8779
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031