Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2008 10:17 - Какво и докога е "истински" приятел
Автор: reason Категория: Технологии   
Прочетен: 6007 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 29.06.2008 12:32


Истинските приятели са прекрасен дар за всеки от нас (или почти всеки). Чувството, че някой те разбира и обича безусловно ти дава сили да се справиш и с най-големите трудности. Някой, който ще те подкрепи, ще ти помогне, ще те изслуша и ще разбере, успява да намали болката/тъгата/яда поне наполовина, ако не и напълно.
И все пак, колкото и прекрасни да са приятелите, те не са богове. Да, те помагат, често могат да те изслушат, могат да дадат съвет и т.н. и това за нас е като балсам за наранената душа. Но в крайна сметка и те не търпят вечно. Те също са хора и като такива нямат безкрайно търпение, доста от тях не искат да се занимават с чужди проблеми, защото техните си им стигат, те искат да се забавляват и имат право, а не могат докато има кой да ги тормози с проблемите си. Вероятно психолозите са добър вариянт - обучени специално за това, плащат им да правят това, което ние искаме безплатно от приятелите си. Психолозите поне получават нещо в замяна (заплата, опит, известност), докато приятелите получават единствено уверението че един ден когато те имат нужда, ти също ще им помогнеш. Но не е правилно да се товари невинен човек с проблемите на друг, освен ако специално не попита за това (което може да е просто знак на учтивост - въпроси от рода на "Как си?" обикновено не очакват в отговор цял ферман на тема "Гаджето ме заряза" или "Бизнесът ми пропада").
На какво се гради приятелството? По принцип се гради на доверие, искреност, преданост, търпение, приемане, загриженост за другия, желание да помогнеш при нужда, застъпване един за друг (т.е. държите един на друг), желание да прекарвате времето си заедно...но да си признаем честно - колко такива приятели имате? Искрени (винаги), предани и търпеливи, загрижени за вас, с желание да ви помагат, чувстващи истински интерес към вас като личност, които са в състояние да застанат на ваша страна независимо че целият свят (включително шефът, директорът, лидерът и болшинството) е на отсрещната? Имате ли право да изисквате от някой да си криви душата и да отговаря на всички критерии? Не, разбира се. Такива хора надали има - всеки гледа собствения си интерес и това е съвсем естествено. Можем да не сме прекалени егоисти, но човешката ни природа си иска своето. Иначе не бихме били хора, нали :-) Може би хората не са перфектни, но те имат правото да са си такива.
Приятелството ви върви чудесно когато и двамата сте щастливи и нямате сериозни проблеми. Тогава хората искат да общуват с вас. В случай че имате проблеми, доста приятели няма да са наблизо, а горките души, на които се наложи да останат (ако ви се пишат best friends) ще бъдат засипани с неприятностите, проблемите и болката ви и ще се чудят как да се измъкнат оттам без да ви обидят. В крайна сметка няма да се измъкнат, защото това би означавало край на приятелството (в повечето случаи). Ето защо те с основание биха се ядосали, че ги занимавате с неприятни неща, а когато прекалите, ще си проличи по реакцията на приятелите ви. Това може да ви бъде ориентир кога да спрете да тормозите хората :-)) Как ще се чувствате само вие си знаете, но поне няма и приятелите ви да се чувстват така.
Това е огромен проблем в думата "приятелство". Ако мъката не е ваша, вие не я искате. Ако е ваша пък, се опитвате да я прехвърлите на друг или поне да изсмучете решение от някой друг, защото сами не знаете какво да правите. много е важно да се разбере един факт - човек който не е минал през определен проблем, трудно ще ви измисли ефективно решение. Дори да е минал през него, решението му може да не действа за вас. Какво означава това? Сами ли трябва да си решаваме проблемите? В повечето случаи ще спасим "приятелството" ако си запазим неприятностите за себе си. Случвало ли ви се е да чуете "Ако още веднъж подхванеш темата, ще те глобявам с по 10 стотинки"? Изказване от този тип би могло да ви срине психически, защото директно ви показва, че за неприятности с тези хора не можете да си говорите. Никога ли приятел не ви е казвал нещо подобно? Тогава или не сте имали проблеми или не сте били достатъчно досадни да говорите за тях повече от 1-2 пъти.
От личен опит - макар и да осъзнавам егоизма в това - на мен също ми е било неприятно да слушам за нечии проблеми повече от 1-2 пъти. може би отговорът е в това всеки от нас да развие нечовешко търпение и състрадание, за да може да бъде нечий истински приятел. Но заслужава ли си? Според мен да. Не всеки вижда смисъла. Може би трябва да се научим да виждаме по-добре.


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. rummi - истинският приятел, мисля,
29.06.2008 22:24
остава такъв завинаги. с него/нея преминаваш и през красивите, и през тъмните мигове от живота.

наскоро един момък сподели, че вече няма истинско приятелство - само компании, в които да прекараш приятно свободното си време.

вярвам, че връзката между хората - приятелска, семейна, и друга - или съществува, или не. и нищо не може да я съгради или разруши.

цитирай
2. reason - marcela
02.07.2008 07:03
И аз имам, само един такъв е, от доста приятели :-) Голяма рядкост, нали? :-)
цитирай
3. reason - marcela
02.07.2008 14:08
Какви сходни мисли ни минават само :-)
цитирай
4. ivesa - Има истински приятелства
02.07.2008 18:12
Приветствам идеята - да се развие от всеки нечовешко търпение и състрадание.Считам,че това е в човешките възможности.Приемам определението нечовешки само като синоним на много голямо...Трябва да се научим да виждаме по-добре.
Независимо,че имам знанията и уменията да изслушвам и подкрепям емоционално,да давам полезни съвети за разрешаването на психични проблеми,аз високо ценя истинските си приятели,които слава Богу имам и пожелавам всекиму да има такива приятели.
цитирай
5. nezabravka - Казват е, че истинските приятели
12.09.2008 13:16
са не тези, които ти бършат сълзите, а които не те карат да плачеш.
цитирай
6. анонимен - Разрешавате ли да бъде използвана тези Ваши мисли?
04.12.2008 09:21
Статията ми хареса и май и мен ме спохождат подобни мисли от време на време.
Разрешавате ли тази стаия да бъде копирана и Вашите мисли да бъдат обсъждане в друг форум, а не тук в блога Ви?
цитирай
7. анонимен - Разрешавате ли да бъдaт използвани тези Ваши мисли?
04.12.2008 09:25
http://www.sibir.bg/index.php?page=displayTopic&id=1968&tid=37782
цитирай
8. rummi - моите приятели са ми приятели,
04.12.2008 12:49
защото споделяме едни и същи или подобни ценности - на глас или в мълчание. това не са хората, които решават проблемите ми, това даже не са хората, с които непременно споделям проблемите и радостите си.

моите приятели са хората, чиято подкрепа усещам независимо на какво разстояние от мене се намират и с които съм устремена в една посока.
цитирай
9. reason - анонимен 8,9
05.12.2008 13:16
Да, разрешавам, за тази статия, стига като я публикувате да дадете и линка към нея.
цитирай
10. анонимен - Истински приятели
25.02.2009 18:32
има. Аз лично имам само една приятелка, която мога да нарека истинска, и благодаря, че я имам. Днес приятелят ще ми сподели проблема си, ще изплаче болката си, разочарованието си, гнева си дори... Като се видим следващия път - положението му може да е същото, но не трябва да има раздразнение от наша страна, ако той повтаря проблема. Защото днес страдащият е той, а утре може ние да изпаднем в неговото положение...
Поздравления за постинга. :)) Желая ти много истински /проверени/ приятели
цитирай
11. dobsun - Днес
25.02.2009 19:29
приятелят ти има нужда от теб. Занимава те с проблемите си, чувствата си, емоциите си... Да, вярно е, че понякога е досадно. Но утре може ти да си на негово място...
Желая ти много истински приятели:)))
цитирай
12. анонимен - защо приятелките ми не ме харесват
05.03.2009 18:08
някой път и на мен ми се случва така защото аз имам една малка групичка,и по някога те ме отблъскват
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reason
Категория: Технологии
Прочетен: 619197
Постинги: 39
Коментари: 336
Гласове: 8779
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031