Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2008 20:49 - Homo Sapiens и представата за егоизъм
Автор: reason Категория: Технологии   
Прочетен: 6572 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2009 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Човекът е роден егоист. Това не е нито добро, нито лошо, просто е закон. Той търси своята изгода във всяко едно действие, във всяка една мисъл. Приятелството, любовта, родителството, в работата...навсякъде при всяка ситуация Homo Sapiens търси своята изгода и своята полза. Това е върховният егоизъм (малко по-всеобхватна представа от познатото поведение наречено "егоизъм" от самите хора).
Няколко сравнително лесно разбираеми примера:
Приятелството. Какво егоистично има тук? Това, че човек търси за приятели хора, от които има полза. Независимо за какво ни е полезен някой - за информация, за утеха в трудни моменти, за излизане на разходки и по кафенетата, за съвети, за психолог, за "гореща клюкарска линия", за връзки с обществото и по-издигнатите в йерархията, за репутация, за някакво желание породено от простите механизми в човешкия мозък - ние винаги ще търсим човек, който ще ни е от полза в едно или друго. Никога няма да се сприятелим с някой, който не прави тези неща за нас. Тук следва едно противоречие - "Ако приятелят не прави това/онова (като тук поставяме някое от горе-изброените действия, които "всеки истински приятел прави"), значи не заслужава приятелството ни. Истината е, че ако някой не прави нещо което е от полза за нас, ние не го възприемаме като приятел, дори да не ни вреди по никакъв начин. Ползата може да е всякаква, но винаги я има. Човек не се сприятелява с хора, които не му носят полза по един или друг начин. Най-истинското и близко приятелство означава чисто и просто че двамата са разбрали кой каква полза може да предложи на другия и са одобрили този вид "симбиоза". Думите звучат грубо, но са факти, а нито един факт не е "лош" или "добър". Той просто е факт.
Нека погледнем какво става при любовта. Това пак е вид приятелство, но този път освен че двамата имат полза един от друг, те са и задължени и обвързани един към друг и решенията им са съобразени до много голяма степен с другия. Отново и двамата носят полза един на друг и, разбира се, им е приятно да задоволяват нуждите на другия. Интересен факт е, че задоволяването на нуждите на другия прави щастлив човека (зависи кой е "другия"). Това означава, че ние помагаме на другите и задоволяваме нуждите им, защото така задоволяваме собствените си нужди (да се чувстваме полезни, да си имаме длъжник или някоя друга). Това отново е егоизъм, но труден за възприемане като такъв. Каквото и да става, ние правим нещата, защото ние така искаме.
Родителството е друга сфера от живота, в която се проявява върховен егоизъм. Ние правим всичко за децата си, лишаваме се за да им е добре на тях - какво егоистично има в това? Същото изречение, казано по друг начин: Ние се грижим за гените си, правим всичко възможно те да оцелеят и да се развият възможно най-добре, защото това са нашите гени. ако не бяха нашите гени, нямаше да е същото. друг път ще обсъдим въпроси, свързани с осиновяването - там действа друг, малко по-силен принцип от егоизма. Ето защо не бихте направили за чуждо дете това, което правите за своето. И в това няма нищо лошо - просто е същия егоизъм, който си е вроден в човешкото съзнание.
А дали има друг начин? Може ли човек да надхвърли осъзнатите си способности и да се освободи от егоизма си? Може ли да се научи да прави нещата не за своя изгода, а за бъдещето на другите? Тук няма добро и лошо, има правилно (подходящо) и неправилно (неподходящо). Дори да е възможно да надхвърлим собствения си егоизъм, действията ни за бъдещето на всички (като едно цяло, не като отделни хора) не е ли отново вид егоизъм? Не е ли егоизъм да правиш нещо, защото искаш бъдеще за този свят? Тогава можем ли да кажем, че егоизмът е "лош"? Не, но ограничената представа за егоизъм не е най-добрата представа, а оценката ("добър", "лош") няма място тук :-)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nadagr - За егоизма,както и за всяко друго човешко качество,
01.06.2008 10:22
въпросът е в мярката.Има хора,за които даже е препоръчителна доза здравословен егоизъм.
цитирай
2. physnews - за протокола,
01.06.2008 11:32
има и алтруистични човешки прояви, ама са малко ;-)

интересна книжка по въпроса за доброто и злото е на Ницше "Отвъд доброто и злото".

напълно съм съгласен, че мисленето в две категории леееко издиша. ама такива сме си ние, хората. с ограничени представи и малко кръгче знание, ама мъъничко къгченце, което си пазим, за да не се уплашим от "тъмничните измерения";-)
цитирай
3. nadagr - physnews,можете ли да поясните
02.06.2008 08:59
кое точно ви изглежда "мислене в две категории" - въпросът за мярката или...Иначе така да си обобщаваме по принцип,е несериозно.
цитирай
4. physnews - za bogoizbrania ;-)
04.06.2008 01:16
според мен са пълни глупости, че думата "его" има нещо антихристиянско. понятие за "аз" и "вътрешно аз", независимо как се казва, има много преди гърците да преведат (на места - грешно) Библията. справка - "дева" Мария.
цитирай
5. physnews - nadaqr,
04.06.2008 01:17
не, не споря с Ницше ;-)

просто направих алюзия към западната аристотелова логика и нейния крах.
цитирай
6. reason - bogoizbrania
04.06.2008 07:47
"Лоши" думи няма. Самата дума "лош" е субективна (при това е само човешко понятие), не мислиш ли? :-) Егоизъм наистина произлиза от Его и както спомена - Иисус я е използвал за да покаже божествения си характер. Всеки човек се мисли за най-добър, най-красив, най-умен, най-разбиращ и безброй още "най-", а именно един Бог наистина може да е "най-" в нещо. Значи човекът се оприличава с Бог. Но тъй като човекът допуска някои съществени грешки (може и пропуски да ги наречем, сега целта не е да използваме "лоши" думи), той не може да е Бог. Една съществена грешка е егоизмът. Бог не прави едно или друго защото така му харесва или за да се кефи по някакъв начин, а защото така трябва да стане, независимо дали му харесва на него самия. Човекът трудно би направил нещо "лошо" (за него) защото трябва, нали? :-) Но с удоволствие би направил "доброто", дори да не е наложително.
Но да не се отделяме много от темата. В думата не видях нищо антихристиянско. Какво точно имаш в предвид?
цитирай
7. physnews - според мен,
04.06.2008 13:30
въпреки уваженията ми към интересите на bogoizbrania, малко му липсва обща култура ;-)

да не говорим, че, строго погледнато, самият му ник е светотатство - сам се посочва за избран и то на латиница (а християнството запазва Българската азбука и култура през доста трудни периоди).

и всички думи са "ултра-мега-хипер-субективни". затова има едно нещо, което се нарича "контекст" т.е. в какъв смисъл е казана думата и какви други думи и понятия свързва.

и съм сигурен, че Иисус не е опрял до една или друга дума , за да покаже божествения си произход, не мислиш ли? мааалко по-дълбоко е.
цитирай
8. physnews - ;-)
04.06.2008 14:41
ставаш за смях, приятелю ;-))))))))) това са АБСОЛЮТНИ глупости.
цитирай
9. reason - bogoizbrania
04.06.2008 14:46
Ако ти не си Homo Sapiens, аз с това проблем нямам :-) Мангал е обидна дума, негър е думата за цветнокож човек. Ако човек не харесва себе си такъв какъвто е (и какъвто се е родил), каквато и дума да му измислим, ще има комплекси. Човек не е шизофреничен по принцип.
Ако не искаш да научиш повече за себе си и да се развиваш, това не е мой проблем :-)
цитирай
10. valsodar - Много интересна гледна точка
07.06.2008 22:19
и по нататъка на спокойствие смятам пак да го прочета.
Както винаги, табелките които слагаме, се оказват по-важни от съдържанието :)
цитирай
11. rummi - Съгласна съм отчасти
22.06.2008 12:49
с прочетеното. Във всяка една област на своето проявление, човекът е воден от нуждите от "полезност" и "пригодност" на действията си и сам той/тя е мерило за избор на приятели, любими и партньор, с когото да създаде поколение.

цитирай
12. plamendimitrov - Live better, consume less!
13.10.2008 18:55
http://plamendimitrov.blog.bg/viewpost.php?id=240329
цитирай
13. burda - относно природата на егоизма...
13.09.2010 23:34
1.Егоизмът става противообществен когато прехвърли определени(от рамките на културата)граници.
2.Егоизмът е здравословен,когато надхвърля инстинкта за самосъхранение над нивото на индивида(това се отнася за сапиенси над 7 г. възраст):вида и биосферата (неговото его обхваща НИЕ-то на човечеството и на живота на Земята).Ако обаче индивид действа твърде егоистично спрямо вида си и е заплаха за него-природните и социални закономерности се опитват да го елиминират.Ако вид,примерно същия Хомо сапиенс,си позволи егоистично и късогледо да застрашава биосферата,тя разполага с начини да го унищожи...Впрочем еволюцията на биосферата в исторически план оставя средно просъществуване на животинските видове между 1 и 10 млн.г.Нека да помислим отговорно върху тези факти!
3.Егото е като глазура(или замърсяване, кал и т.н. според различни автори)върху чистия диамант на Същността,Висшия Аз.Да отгледаш егото си,означава да се прикриваш.Когато егото си отиде,ставаш цялостен.Това се нарича просветление.
На съвременния европеец(не като география, а като култура)му се предлага в масовия случай да изчисти, рафинира егото си.Без его той не може да бъде полезен нито за бизнеса(престава да се интересува от това какво може да си купи и притежава, както и да "работи"),нито за политиците(не членува в никаква партия и не представлява електорална единица), нито за някои неуместни, нездравословни, но наследени в бита традиции(мога да оставя голям списък, затова не започвам). Човекът без его в европейската културна традиция, макар и просветлен, е безполезен, а ако има да му подражават-е опасен.В източната култура, но в нейния по-автентичен вид,той е най-обикновен член на обществото(в което може да има и просветлени, и непросветлени).
4.Егото е ориентационен център на значимостта, важността.Съответно, силното его е в състояние да измества много силно от цялостността му индивида.Професии и социални роли с изява на силно его водят до силен стрес, фактор са за намаляване продължителноста на живота.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reason
Категория: Технологии
Прочетен: 619122
Постинги: 39
Коментари: 336
Гласове: 8779
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031