Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2008 10:39 - Тинейджърите и сексът - как да подходим в трудния период
Автор: reason Категория: Технологии   
Прочетен: 5173 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2012 12:05


Сексът завладява обществото все повече и повече. Загатване за сексуалност се среща почти навсякъде - реклами, билдбордове, филми (най-вече сапунени сериали), почти всичко излъчвано по телевизията, в музиката (особено много), в списанията и вестниците...Общо взето децата ни от съвсем малки се сблъскват със сексуалността (преди още да изпитват сексуални желания). Въпросите на децата са чудесен начин да ги запознаете със сексуалността у хората, макар че повечето родители нямат желание да правят това. Сега обаче ще обсъдим сексуалността в тинейджърска възраст и ролята на родителите. Налага се да се изправим пред един неоспорим факт - децата ще научат какво е секс още преди да влязат в прогимназията и ще искат да правят секс, независимо какво мислите по въпроса. Децата (в пубертета) ще се целуват с гаджета (може и с който им падне), ще се докосват с когото поискат, ще правят секс с когото решат (и на каквато възраст решат, независимо какво вие мислите по въпроса, но със сигурност по-рано отколкото очаквате) и единственият начин да ги спрете е да ги заключите в стаята им докато не станат на 18.
Вашата задача не е да си затваряте очите, да се правите че не знаете за сексуалността на детето, да отбягвате въпросите му, да давате погрешна информация (само и само да го откажете от идеята), да обвинявате и критикувате и т.н. Малко преди детето да навлезе в пубертета (на 9-10 годни) вашата задача е да го информирате възможно най-добре за това, което му предстои. Разговори за менструацията, гърдите, пениса, еякулацията и др. са общо взето лесни - дори не е необходимо да говорите много - дайте на детето книги и интернет и то само ще научи каквото иска. Проблемът е, че когато навлязат в пубертета, тинейджърите имат нужда от разговори за секса, информация за контрацептиви, разговори за гаджета и др. Глупаво е да избягвате разговорите от страх да не внесете идея, с която си мислите че детето ви не е запознато.
1. Говорете за секса. Обяснете на детето какво е секс, разкажете му подробностите, които може и да не се сети само (не само кое къде отива, а като цяло за сексуалното удоволствие, за оргазма и др.). Не се дръжте резервирано и не бъдете нервни. Бъдете спокойни и дружелюбни. Детето има нужда да знае, че може спокойно да се обърне към вас ако има въпроси.
2. Давайте точна информация. Обяснете за забременяването и полово преносимите болести, но не внушавайте на детето че ще забременее и ще хване болест ако дори веднъж направи секс преди да стане на 18-19. Бременността и СПИН не питат на колко си години и не хващат само малчовците. Дори 13-годишен тинейджър може да използва презервативи без да ги скъса и да се научи да свършва извън момичето. Обяснете на децата каква отговорност е сексът, но не им внушавайте глупости (тип "Докато не станеш на 18-19 не бива да правиш секс, защото ......" - тук ще си измислите нещо, което ще се изтълкува като "защото аз така казвам" - и ще е вярно че единствената причина е, че вие така казвате, или да седнете да обяснявате как всички презервативи се късат, противозачатъчните не действат и сперматозоидите като Супермен минават през всичко). Ще ви се иска да го кажете, но децата не са тъпи и едва ли ще се вържат. По-зле ще е ако наистина се вържат все пак.
3. Предоставяйте контрацептиви. Заблуда е да мислите, че ако детето ви помоли за пари за презервативи и не му дадете, то няма да прави секс. Ще прави. Или ще намери пари от другаде (или ще заеме от някой приятел) или ще прави секс без презерватив (което е по-лошият вариант, както се досещате). Грешка е също да не кажете нищо за контрацептивите от страх да не "улесните" секса. Когато детето забременее, няма да сте никак улеснени. Безсмислено е да му кажете "Забранявам ти да правиш секс". Детето ще бъде подтикнато да ви направи напук, само за да ви докаже, че не можете да го контролирате, да не говорим че и без това ще има желание да прави секс, така че все едно сте говорили на стената.
4. Внимавайте с отношението си. Заблуда е, че доброто отношение по време на разговор за секс дава негласно право на детето да го прави. Детето ще го направи. Дори ако се чувства виновно заради несъгласието ви, това няма да го спре. Затова дали сте съгласни или не - все едно. По-добре е да сте дружелюбни, да изразите притесненията си, но не да ги налагате. Децата няма да възприемат гледната ви точка за своя, особено ако кажете "Много си малък/малка за секс и не трябва да го правиш". Сигурно са малки, но вашето мнение няма да ги спре. Затова по-добре бъдете отворени за разговори, внушете им че няма да ги убиете ако направят нещо, което не ви харесва и потърсят съвет от вас.
Момиче на 12 години ви се струва малко за секс, нали? Какво ще стане ако не й предоставите никаква информация, тя прави каквото реши без да знае особено много по въпроса и е сама - т.е. осланя се на "гаджетата" и "добре информираните" приятелки, защото няма с кой друг да сподели? А какво ще стане ако я приемете такава каквато е, говорите с нея за секс (дружелюбно, не враждебно), обясните й за контрацептивите, как да казва "Не" и др.? Вторият тип разговор е много по-въздействащ и е много по-вероятно да накарате момичето да се замисли какво прави, защото тя ще знае, че въпреки грешките й, някой я приема безусловно и на някой му пука за нея. Така ще повдигнете самоуважението й, а оттам тя ще реши доколко уважава себе си, за да прави секс с този/онзи и дали той я заслужава наистина.
Няма да спрете децата от секса. По-добре ги разберете и ги научете на ценности и самоуважение (и контрацептиви). Така ще им предадете и един от най-важните уроци - че винаги могат да разчитат на вас за съвет и помощ, но сами са отговорни за действията си.



Гласувай:
0



1. physnews - Правете любов, а не война ;-)
16.05.2008 21:04
Повече любов, ама с разбиране и взаимност от най-близките...не е толкова трудно, май :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reason
Категория: Технологии
Прочетен: 618795
Постинги: 39
Коментари: 336
Гласове: 8779
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031