Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2008 10:04 - Децата и книгите - как да развием интереса към четенето
Автор: reason Категория: Технологии   
Прочетен: 12786 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 19.04.2009 21:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Интересът към книгата не е вроден. Децата научават какво е книга и за какво се използва от родителите си (да предположим, че никой родител няма да допусне детето му да тръгне в първи клас без да е имало книжки с картинки предните години). Деца, на които в ранното детство са им чели приказки всяка вечер, а също така са им купували книжки с картинки, които да разглеждат (макар и да не могат да прочетат през следващите 2-3 години), от малки научават че книгите са интересни и това остава като част от развитието на основата мозъка им (най-важната част от развитието на мозъка са първите 3 години, следващата е до 7-годишна възраст, а след това може да се направи много малко, за да се промени характерът на детето). Децата, които от малки са развили интерес към книгите, четат много като пораснат повече, обичат да научават нови неща, дори и в тинейджърска възраст те отделят поне малко време за четене, а като възрастни в дома им обикновено има огромна библиотека пълна с книги на любимата им тематика. Като цяло, децата които обичат да четат, често са по-интелигентни от връстниците си. Как да научим детето да харесва книгите и само да търси знания? Покажете му, че ги има :-) Докато е мъничко (на 1-2 години), четете му приказки всяка вечер (не си мислете, че не разбира какво му четете...а ако не му четете няма и да се научи да разбира, поне не скоро, така че изборът ви е ограничен). Приказките преди лягане са един прекрасен момент за детето и не бива да го лишавате от него като наказание - лишете го от телевизия и шоколад, но не и от приказките за лека нощ. Те не трябва да се смяат за привилегия, а за нормална част от ежедневието. На детето му е приятно да му четете, но също така вие искате то да развие любов към книгите, нали? Така че да го лишавате от тях като наказание е безумие. Когато навърши 7-8 години може да спрете да му четете приказки преди лягане (като може пък да му четете интересни истории или още по-добре - да му дадете книгата само да чете), но трябва да поощрявате четенето. Купете му интересни книжки с много картинки докато е малко и с по-малко картинки и повече текст като тръгне на училище. Гледайте да му подарявате наистина интересни книжки. Не се тревожете, ако първите книжки се окажат надраскани или скъсани - това само ще ви научи да не купувате скъпи книги докато детето не тръгне на училище. Чрез драскане по книгата детето я "маркира" като своя. Така изразява обичта си (странно, но факт). Разбира се, поговорете с него относно драскането и късането - че не трябва да се прави и т.н., но не го наказвайте за такива дребни неща. Ще го надрасне :-)
Внимание! Пазете се от книжки, на които е обозначено за каква възраст са. Обикновено такива книжки са за деца с 3-4 години по-малки от посочената възраст, при това често са с дебилен текст (справка "Медени песнички" на Егмонт - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=276293.0 ).
Не се притеснявайте, ако детето ви не се интересува особено от четене на учебници - нито е първото, нито последното, което не обича да чете дълги, сложни и безинтересни текстове. Важното е да се интересува от четене и получаване на информация, независимо дали има нещо общо с училище или не. Децата често имат странични интереси, които може да ни се струват странни (например 10-годишно дете се интересува от отглеждане и възпитание на деца, 12-годишно дете се интересува от криминалистика и т.н.). Ако детето ви помоли да му купите книжка, която можете да си позволите, купете я. Направете четенето и книгите част от ежедневието на детето ви, а не привилегия за добро поведение. Не бъркайте възпитанието с необходимостта от информация (и желание за получаването й).



Гласувай:
1



1. dudeinblack - Когато бях малък не се кефих на че...
17.05.2008 00:14
Когато бях малък не се кефих на четенето, предпочитах телевизията. И очудващо научих мноооого неща и имам чудството че беше добра идея, въпреки че от малък бях изложен на "опасни" материали по телевизията(в това число насилие, секс, псувни и лоши модели на подражание) Разбира се по мое мнение това беше за добро. Сега телевизия не гледам въобще, каквото ми се гледа си тегля, чета много и то само техническа литература имам над 4000(четири хиляди) книги в електронен формат. В близките дни може да напиша нещо в блога си на подобна тематика по подробно.
цитирай
2. majkata - Съгласна съм с всичко,
17.05.2008 11:04
моето малко дете вече чете само /5 годишна е/ и вечер се уговаряме колко страници да прочете- т.е. вече не аз чета, макар че понякога се редуваме в четенето.
цитирай
3. анонимен - re:dudeinblack
23.05.2008 23:27
Ясно какво си научил от - телевизията - НИЩО. Приятелю, ти се НЕГРАМОТЕН. "очудващо" се пише учудващо, изречение не се започва с "и" (има изключения), след "разбира се" има запетая и т.н. Като имаш 4000 книги - дали прочете някоя от тях ? Вероятно си програмист или нещо подобно - типичен представител на своето поколение. Не си виновен, просто времената са такива.
цитирай
4. lyudmilstefanov - Чудесен постинг!
27.05.2008 15:37
Много ми беше ценно да науча, че чрез драскането децата маркират книгите като свои. Малката ми дъщеря е на 3,5 години и много обича да научава всичко. Четем й за вулканите, за космоса, водопадите. Познава десетина марки коли... Е, най-се кефи на костенурчето Франклин, на момичетата Уинкс и пр.
цитирай
5. анонимен - Az pyk
02.06.2008 23:39
vodia moqta malka du6teri4ka v bibliotekata. Puskam ia sama da si izbira knijki. Tova e su6to mnogo vajno, ve4e znae 4e otgovaria za tiah.Efektut e porazitelen. Vodiat ia za nai malkia 4itatel i tia e gorda sa tova.
Opitaite i 6te vidite rezultatite!
цитирай
6. анонимен - interes kim ceteneto
02.12.2010 22:31
vipreki kupenite knigi deteto mi ne cete nito edna i e na 8g.celasim mu ne mnogo i ne redovno knigi no vse pak toy nyama jelanie dori da 4ete urocite si.pitam se dali tova shte se promeni s te4enieto na vremeto?nyakoy moje li da mi dade sivet kak moga da go promena da obi4a knigite i u4enieto.
цитирай
7. reason - Разбира се, че детето няма желание ...
12.12.2010 00:16
Разбира се, че детето няма желание да чете уроците си. Това е последното, което повечето деца искат да четат по принцип. Помислете върху следните въпроси:
Какви книги сте му купили? Отговарят ли на интересите на детето? Може би синът ви се интересува от животни - купете му книга за животните. Може би се интересува от самолети - купете книга за самолети.
Кой избира книгите, които детето "трябва" да чете? Вие или синът ви? Следващия път, като отидете в книжарницата, вземете детето със себе си и го оставете да разгледа които иска книги и да си избере някоя. Не правете голям празник от излизането до книжарницата и избирането на книжка. Нека премине като нормално ежедневно събитие.
Като беше малък, четохте ли му приказки преди лягане? Показвахте ли му картинките в книжката (в ранна възраст децата имат нужда от книжки с много илюстрации и малко текст) и коментирахте ли ги? Ако не, оттам идва проблемът, че детето сега не иска да чете, ако действително проблемът не е в самите книги, които му предлагате. Ако да, постъпили сте правилно, но в процеса на растеж и развитие на детето трябва да окуражавате четенето.
Може да направите четенето част от режима преди лягане. Като легне детето, прекарайте 15-20 минути да му четете нещо интересно - не приказки като за съвсем малки деца, а детски романи или разкази/басни. Може да се редувате и детето да ви прочете разказ. Може също да хитрувате - ако детето иска да си легне по-късно, вместо да му забраните, се съгласете, при условие, че последния половин час прекара (или прекарате) в четене на книжка по негов избор.
Колкото до учението, надали ще го заобича особено. Ако не иска да учи, защото може да играе на компютъра, да гледа телевизия, да излезе с приятели, наложете ново правило - никакви компютърни игри и телевизор до 6 вечерта, независимо дали има за учене или не. Ако детето няма за учене, може да разглежда/чете книги, да играете някоя семейна игра, да търси информация в интернет и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reason
Категория: Технологии
Прочетен: 620587
Постинги: 39
Коментари: 336
Гласове: 8779
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930